20.05.20

Ми - кияни

День Києва відзначають в останню неділю весни. У 2020 році свято випало на 31 травня. У цей день Києву виповниться 1538 років.
Для своїх користувачів ми підготували ілюстровану книжкову виставку "Ми - кияни" на якій представлені книги про історію та сьогодення міста, нариси та оповідання про славне місто Київ.


Кажуть, що Київ – древнє і вічно юне місто. Колись, у сиву давнину, на тому місті, де зараз стоїть наш славний Київ, тільки зеленіли густим лісом пагорби над Дніпром. На його схилах оселилися люди. Розповідає про це нам «Повість минулих літ». Написав її Нестор-літописець. Він розповідає про людей які першими прийшли у ці місця. Було їх три брата і сестра. Братів звали Кий, Щек і Хорив, а сестру – Либідь.


Місце, яке обрали брати Кий, Щек і Хорив та їх сестра Либідь, виявилось щасливим. Незабаром тут виросло місто, що назвали Києвом.
                                           
 Київ – столиця України, як кожне місто, Київ має свій герб. Гербом Києва сьогодні є зображення архістратига Михаїла з мечем і щитом (є небесним захисником міста).


Мешканці Києва знаходяться ніби в обіймах природи. Багато дерев, кущів, квітів у місті. Зелений символ – це квітка та листок каштана. Головною вулицею міста - є Хрещатик. . За часів Київської Русі центральна вулиця була долиною вкритою лісом. По ній протікав струмок. Долину називали Хрещатою, тому що її перехрещували, перетинали яри та балки.


 Київ – центр освіти і культури. 
Київ сьогодні – це місто-герой, місто-музей, місто-трудівник. Ми пишаємося своїм містом, його історією, піснями, традиціями.


"Гори, моя вранішня зірко!
З дитинства люблю я до сліз
круту Володимирську гірку,
Андріївський тихий узвіз.

Тут мати мене колисала,
тут ріс я під сонцем рудим.
Столиць є на світі чимало,
а Київ на світі - один"
                        
                                              Юрій Рибчинський.


Немає коментарів:

Дописати коментар