26.08.20

Музей під відкритим небом Пирогово

Музей народної архітектури та побуту в Пирогові – унікальне місце в Києві. Тут можна протягом одного дня побувати на Полтавщині і Наддніпрянщині, у Карпатах і на Поліссі, доторкнутися руками – у буквальному розумінні слова – і серцем до того сакрального простору, який творився упродовж віків поколіннями предків, який творить і живить душу людини. Музей засновано в 1969 року, а в 1976 році він відкрив браму для відвідувачів.


Найбільший за площею музей в Україні. Головна етнографічна «скарбниця» нашої країни. Тут, на 150 га, розкинувся Музей народної архітектури та побуту - архітектурно-ландшафтний комплекс під відкритим небом, який розповідає про всі історико-етнографічних районах України.

Музей в Пирогово починається... з млинів. Вітряки та храми формують образ сільського життя, створюють відчуття справжнього занурення в колорит українського села.


             

Тут можна відчути «душу» нашого народу. Хати, найстаріша з яких належить до 1580-х років (!), наповнені зразками предметів побуту, одягом, іконами... І все це - на тлі «парку ремесел», де сучасні умільці за старими традиціями відроджують традиційні народні промисли, вкладаючи в ці історичні декорації живий дух працьовитого і веселого українського народу.

    
 Пирогово - це величезна жива казка, де змішалися українські хати, широкі поля, тінисті стежки, млини, язичницькі кам'яні ідоли і чорні від часу православні церкви. Чудовий куточок для відпочинку на мальовничій околиці Києва.


У багатьох країнах є подібні музеї, що показують туристам традиційний побут та етнічні особливості житла, але київський музей під відкритим небом – унікальний, в першу чергу тому, що всі садиби, представлені в експозиції – важко назвати їх експонатами! – це не реконструкції, а справжні артефакти, хати звезені сюди з різних куточків України, щоб представити все багатство та розмаїття традиційної української архітектури. На кожній хаті є табличка з поясненням, з якого саме села вона привезена, а всередині відтворені інтер’єри, що відображають побут українців ХІХ - початку ХХ століття. Експозиція музею починається на пагорбі, з двох вітряків, що ніби вартові, охороняють це осереддя духовного простору українського етносу. 


Кожне обрядове свято – Трійця, Івана Купала, Покрова, Різдво, Масляна, Великдень – пишно і традиційно святкується в Пирогово за участю провідних українських колективів народної творчості та народних майстрів. В ці дні тут можна побачити на власні очі, як святкували наші предки свята і Святки, а можна й самому стати частиною дійства: стати в хоровод на Івана Купала, поспівати народних пісень, а чи поколядувати на Різдво.
Пропонуємо віртуальну подорож музеєм перейшовши за посиланням:

Немає коментарів:

Дописати коментар