27.08.24

Українське слово проситься до тебе

В  бібліотеці для учасників мовного клубу "Українське слово проситься до тебе"  відбулася презентація та обговорення книг Валентина Чемериса.


Валентин Чемерис (1936—2016), відомий український письменник, автор історичних та фантастичних романів і оповідань, романів-есе, збірок гумору, сатири, пародій, творів для дітей, лауреат багатьох літературних премій, зокрема Міжнародної преміі Українського козацтва «Лицарське перо» (2008). Свій творчий шлях він розпочав у 1959 році, й послужний список Чемериса вражає: за його життя вийшло друком понад 70 книжок. Найпомітніше місце у творчості письменника посідають історичні романи, деякі з них навіть стали культовими. У цих творах автор цікаво, небайдуже та неупереджено розповідає про минуле України, використовуючи яскраві образи, що пробуджують уяву, залишають слід у душі, викликають гордість за свій народ.


23.08.24

Україно моя, ти одна, як життя

Найвизначніші державні свята українського народу – День Державного Прапора України і День Незалежності України – цьогоріч ми відзначаємо в умовах жорстокої повномасштабної війни, яку країна-агресор розв’язала проти нашого волелюбного народу.


Особливою ознакою цих святкових днів є те, що нині, як ніколи в сучасній Україні, громадяни нашої держави глибше усвідомлюють важливість міцності держави, її суверенітету та територіальної цілісності, поваги до державних символів і, безперечно, єдності всього народу у відстоюванні свободи і незалежності країни. 
Цього дня в бібліотеці відбулася година державності. Для користувачів відбувся історичний екскурс у виникнення свята Дня прапору та Дня Незалежності України.



Наш синьо-жовтий прапор є символом cвободи і незалежності, слави і відродження України. Під цим стягом український народ утверджував споконвічну мрію про державність і самостійність. Його кольори – блакить неба й неосяжне пшеничне поле символізують прагнення до мирного життя і велику працю наших людей від сходу до заходу й з півночі до півдня України.



День Державного Прапора і День Незалежності України уособлюють
пам’ять про багато поколінь наших предків, які творили націю і боролися за державність.




22.08.24

Експериментальний арт - простір

У бібліотеці № 152 сімейного читання ЦБС Голосіївського району м. Києва відбулось відкриття виставки «Експериментальний арт-простір». Представлено автентичні світлописи шестикласників, створені у сучасних умовах на основі робіт українських художників.
Нагадаємо, що здобувачі освіти 6-А класу перевтілитись у образ та відтворили антураж (навколишнє оточення та середовище) запропонованої картини, осучаснили фотографію та зробили її максимально дотичною до оригіналу.




 Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку, яка триватиме до 9 вересня.

 https://www.facebook.com/share/p/AE5fMq4bgoUjDJPm/

12.08.24

Бібліодрайв для молоді

Свято Міжнародний день молоді відзначають у другій декаді серпня - дату заснували на рівні ООН 1998 року. Віднедавна вона об'єднала і День молоді в Україні.
В бібліотеці представлена книжкова виставка "Кидай мишку - бери книжку" та фотоколаж читачів бібліотеки.



07.08.24

Життя, що схоже на театр

 7 серпня 2024 року виповнюється 205 років з дня народження українського письменника, мовознавця, перекладача, драматурга, історика, етнографа та громадського діяча Пантелеймона Олександровича Куліша.

В бібліотеці для читачів був представлений його літературний портрет "Життя, що схоже на театр".


Пантелеймон Куліш є автором так званої "кулішівки" - першої фонетичної абетки української мови, яка лежить в основі українського правопису та мовлення. Також він став першим перекладачем Біблії українською мовою. Загалом знав 10 мов та переклав українською твори Ґете, Гейне, Байрона, Шіллера, Шекспіра тощо.
Серед іншого, Куліш відомий як автор першого українського історичного роману "Чорна рада", у якому йдеться про Чорну раду, що відбулася в Ніжині в 1663 році, а також відображено історичні події Доби Руїни.