03.03.23

"Материнська пісня" Н.Забіли (120 років від дня народження)



    5 березня народилася українська дитяча письменниця Наталя Забіла. У сім'ї, де зростала маленька Наталка, панувала любов до літератури та мистецтва. Ще змалку разом зі своїми братиками й сестричками вчилася малювати, а також писати вірші. Написання книг для дітей стає її покликанням і приносить Наталі Львівні заслужений успіх і любов мільйонів юних читачів. Близько 200 книжок для дітей видала Наталя Забіла за час своєї літературної діяльності. Вона була автором підручників "Читанка" для другого і третього класів, які перевидавалися кілька разів.

    Просто і дохідливо розповіла письменниця малюкам про життя наших далеких предків у п'єсі-фантазії «Перший крок» (1968) та у драматичній поемі «Троянові діти», яка є поетичним переказом «Слова про Ігорів похід», присвятивши її 1500-річчю заснування Києва. 1972 року ці твори відзначено літературною премією імені Лесі Українки (стала першим лауреатом цієї премії).

    Ювілей Наталі Забіли відзначаємо весною, коли природа дарує нам перші квіти, навколо все оживає, оновлюється. У творчості Наталі Забіли природа посідає дуже важливе місце. Давно відомо, що той, хто любить природу, хто милується нею, хто може зачаруватися чудовим краєвидом, той і до людей ставиться з ніжністю і увагою, з теплом і добрими намірами. Природа пом'якшує серце, породжує піднесення, викликає захоплення життям.

    Не випадково український поет Валентин Бичко назвав творчість Наталі Забіли «материнською піснею, цікавою, барвистою, розумною, клопіткою, дбайливою».

Немає коментарів:

Дописати коментар