29.06.21

День краєзнавства

  29 червня для молоді був проведений день краєзнавства “Києво-Печерський монастир історико духовний центр” (970 років заснування Києво – Печерського монастиря).
Слухачам були надані документальні джерела й інформація з історії заснування монастиря. Молодь з цікавістю слухала і ділилася своїми знаннями про
 Києво-Печерський монастир.



Києво-Печерська лавра – найбільший і найвизначніший серед православних монастирів України, її істинне духовне серце. Заснована 1051 р. в нещодавно охрещеній країні, вона була першим паростком зрощеної на власному українському ґрунті християнської свідомості. Саме тут знаходяться витоки нашого мистецтва й літератури. Перші написані на цій землі ікони стали еталоном для наступного розвитку іконопису, а Велика Успенська церква Лаври – взірцем для подальшого церковного будівництва в східнослов’янських землях. Тут зародилося літописання, що заклало основу національної історичної науки, тут засновано першу на нашій землі лікарню, тут бере витоки перший східнослов’янський університет – Києво-Могилянська академія. Звідси християнське вчення ченцями-місіонерами поширювалося далі на північ і схід.
Впродовж століть монастир притягував кращих письменників, істориків і філософів, був головним осередком православного віровчення. Створена тут у XVII ст. друкарня довгий час була найвідомішою і найпродуктивнішою у всьому православному світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар