03.03.21

Світ очима жінок

Напередодні Міжнародного жіночого дня 8 березня  бібліотечні працівники підготували для своїх   читачок святкову книжкову виставку "Світ очима жінок"  та виставку листівок.


8 березня — Міжнародний жіночий день (International women's Day) — всесвітній день жінок, в який також відзначаються досягнення жінок у політичній, економічній і соціальній сферах, святкується минуле, сьогодення і майбутнє жінок планети.


Історія жіночого дня почалася 8 березня 1857 року, коли працівниці Нью-Йоркських фабрик вийшли на демонстрацію за жіночі права: рівну оплату чоловіків і зниження робочого дня з 16 годин до 10 годин. Крім того, активістки спробували привернути увагу громадськості до питань жіночої освіти, можливості голосувати і умов праці. Саме тоді почалася боротьба жінок за свої права.
Після цих демонстрацій в університет вперше взяли дівчину, а у світі почали з'являтися жіночі профспілки.
У 1910 році Клара Цеткін ініціювала появу Міжнародного жіночого дня, коли жінки з усього світу можуть збиратися на мітинги і демонстрації, щоб привернути увагу громадськості до соціальних проблем і утискань, з якими вони стикаються щодня.
Лише в 1914 році Міжнародний жіночий день почали святкувати 8 березня, а в 1975 році ООН проголосив цей день Днем боротьби за жіночі права.



Немає коментарів:

Дописати коментар