29.01.21

Що з серця йде, те вічним стане

1 січня виповнилося 125 років від дня народження видатного українського художника, засновника школи української графіки, ученого-енциклопедиста, академіка, автора книг про мистецтво і українську графіку, мистецтвознавця, теоретика українського та світового мистецтва, Народного художника СРСР Василя Ілліча Касіяна (1896-1976). Творчий доробок якого понад десять тисяч творів.
Щороку, на свій день народження створював новий автопортрет.


Повною мірою пізнавши гіркоту неволі (Першої світової війни) створює образ жінки, де й ніжність, гордість, нескореність укладали б особливу гармонію властиву українському характеру. Це відтворено у гравюрі «Селянка з покуття» (прообразом стала мати художника). Саме в цьому творі митець сягнув вершини людської величі.


Доля Василя Ілліча складна і непересічна. Його талант формувався на зламі століть, серед буремних історичних подій, війн і революцій.
Будучи відомим у європейських країнах, художник згодом вирішує повернутися в рідну Україну, бо вважав, що без проблем увійде в «радянщину», яка згідно з широко розрекламованими теоретичними постулатами мала давати волю талановитим людям. У своїх роботах звертався до тем пов’язаних з подіями жовтня 1917 р., громадянської війни.


Презентація на тему: "Василь Ілліч Касіян біографія"

Немає коментарів:

Дописати коментар